1. Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Janowcu Wielkopolskim [nazwa OPL] z terenu województwa kujawsko-pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Poznaniu realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
· warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
· mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
· cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
· tłuszcze (olej rzepakowy),
· dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 579 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa kujawsko-pomorskiego
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 28,67774 ton żywności;
o 7 826 paczek żywnościowych;
o 0 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 579 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 1 spotkań dla 38 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkań dla 36 uczestników